Laatste nieuws

Brand in seniorenflat Zeist

ZEIST – 

Bij een brand in een woning op de 5e verdieping van seniorenflat Grote Koppel aan De Clomp in Zeist is dinsdagavond een dode gevallen. Negen anderen raakten zodanig gewond dat ze naar het ziekenhuis moesten. De meeste geëvacueerde bewoners konden dinsdagavond laat terug naar huis.

De brand ontstond rond half acht en was tegen kwart over negen onder controle. Er kwam veel rook vrij, waardoor de brandweer besloot de vierde, vijfde en zesde verdieping te ontruimen. De brandweer rukte met veel mensen uit, omdat er veel senioren, van wie een aantal minder zelfredzaam waren, uit de flat gehaald moesten worden. Ook waren er veel ambulances en heeft een aantal medewerkers van het Rode Kruis hulp geboden.

Het is dinsdag niet duidelijk geworden hoeveel bewoners precies uit hun huizen moesten. De flat telde in totaal 77 bewoners. Waardoor de brand is veroorzaakt, is nog niet bekend.

Iedereen die op de vijfde verdieping woont, moet ergens anders dan thuis overnachten, evenals de bewoners van drie woningen op de zesde verdieping. Een aantal mensen mag wel terug naar huis, maar kiest ervoor bij familie of vrienden te blijven. Mensen die nergens terecht kunnen, mogen overnachten in hotel Figi in het centrum van Zeist.

Acht van de negen gewonden zijn naar het voor dat doel geopende calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht gebracht. Het is niet duidelijk hoe lang ze daar blijven, maar waarschijnlijk is dat niet lang. Een van hen heeft het hospitaal inmiddels verlaten. De negende gewonde is naar een ander ziekenhuis gebracht. Wie de overledene was, is nog niet bekend gemaakt en ook is nog onduidelijk of deze persoon in het huis woonde waar de brand ontstond.

Burgemeester Koos Janssen van Zeist sprak in buurthuis De Koppeling met bewoners en hun familieleden. Hij sprak van „een zeer trieste gebeurtenis”.

De Grote Koppel is een flat met 151 woningen voor ouderen. Het gebouw telt 6 eenkamerwoningen en 145 tweekamerwoningen, verdeeld over zes verdiepingen en een begane grond. De flat, die werd gebouwd in 1977, is bestemd voor 55-plussers die in principe zelfstandig kunnen wonen. Wel zijn de woningen gelijkvloers en rolstoelvriendelijk.

De brandweer heeft dinsdag rond kwart over negen het sein brand meester gegeven. Door de hevige rookontwikkeling had de brandweer grote moeite om de brandhaard te bereiken.
Bron: Telegraaf.nl

  • 22 oktober, 2013

Comments are closed.

Categorieën